Proč se tekutiny loudají?

14. března 2018

Na 21. slavnostní Strouhalovské přednášce představil americký profesor Richard M. Stratt početnému publiku svůj pohled na to, proč jsou chemické procesy tak překvapivě pomalé.

Richard M. Stratt je profesorem chemie a fyziky na Brown University v americkém státě Rhode Island. Vzdělání získal na Massachusetts Institute of Technology (SB.) a na University of California (Ph.D.). Profesor Stratt publikoval přes sto odborných článků na různá témata z teoretické chemie povětšinou z ranku molekulární dynamiky tekutin a ultrarychlé spektroskopie.


Abstrakt přednášky:

Considering that molecules can move with (literally) supersonic velocities, it is surprising how slow most chemical processes are. The usual explanation is not difficult to find: molecules have to wait through an enormous number of collisions before they accumulate the substantial energies required to make most chemical reactions happen. But what if the process simply involves molecules rotating and moving from place to place – the basic low-energy events behind fluid flow? How can one ever have slow and viscous liquids? Why would liquid molecules ever move so slowly that they actually seem to freeze in place, turning the liquid into a glass? This talk will describe our research group’s attempts to address these questions. The answers may lie in finding the most efficient patterns of molecular motion on what is called the “potential energy landscape” of liquids. The lecture is a joint venture organized by CUNI and Brown University, Rhode Island, USA based on the mutual cooperation supported by the Memorandum of Understanding.


Počátek cyklu Strouhalovských přednášek sahá až do roku 1998. Tehdy si fakulta připomněla devadesáté výročí přednášky proslovené prof. Čeňkem Strouhalem u příležitosti slavnostního otevření prvního českého Fysikálního ústavu University Karlo-Ferdinandovy. Od předloňského roku je součástí přednášky i slavnostní předání tisku s vyobrazením Čeňka Strouhala.

– OPMK –