Student Matfyzu spoluautorem článku v Nature

12. července 2018

Prestižní časopis Nature zveřejnil studii stochastických her, jejímž spoluautorem je posluchač druhého ročníku magisterské informatiky Štěpán Šimsa.

Čtyřčlenný vědecký tým se dal dohromady před více než dvěma lety na výzkumném institutu IST Austria (Institute of Science and Technology Austria) shodou několika okolností. Právě náhoda má přitom ústřední roli také v samotném výzkumu, na kterém Štěpán Šimsa několik měsíců intenzivně spolupracoval. Na IST Austria přišel jako stážista v dubnu 2016, aby pod vedením profesora Krishnendu Chatterjeeho napsal bakalářskou práci. Záhy dostal nabídku podílet se na zajímavém výzkumu zaměřeném na kooperaci ve stochastických hrách. „Když jsem na IST nastoupil, výzkumná skupina už měla první výsledky. A já jsem začal pracovat na dalších variantách problému,“ popisuje český student, který měl v rámci projektu na starosti hlavně programování počítačových simulací a ověřování hypotéz.

Díky kombinaci poznatků z teorie stochastických her a evoluční teorie her se podařilo ukázat, že závislost prostředí na akcích hráčů může výrazně navýšit spolupráci. „Kombinace evoluční teorie her s teorií stochastických her se ve vědě objevuje poprvé a přínosné je tedy už jen její uvážení. Jednou ze základních otázek evoluční teorie her je právě to, jakým způsobem se kooperace vyvíjí a co ji podporuje. V přírodě je totiž kooperace velmi běžná i v situacích, které zdánlivě připomínají vězňovo dilema, což by ale znamenalo, že není racionální. Náš výzkum ukazuje, že uvážení stochastických her může kooperaci navýšit ještě výrazně více než obyčejné opakování hry,“ vysvětluje Šimsa. Další podrobnosti najdete na portálu Matfyz.cz.

Evolution of cooperation in stochastic games
Christian Hilbe, Štěpán Šimsa, Krishnendu Chatterjee & Martin A. Nowak
Nature volume 559, pages 246–249 (2018)
DOI: 10.1038/s41586–018–0277-x

– OPMK –