Den ve znamení sportu na UK

23. května 2017
Minulou středu se na Karlově univerzitě nestudovalo, ale sportovalo. Uskutečnil se další ročník oblíbeného Rektorského sportovního dne.

Minulou středu se na Karlově univerzitě nestudovalo, ale sportovalo. Uskutečnil se další ročník oblíbeného Rektorského sportovního dne.

Rektorský sportovní den patří už po několik let k celouniverzitním akcím, které se vždy účastní několik stovek studentů. Nejinak tomu bylo i letos, kdy navíc hojnou účast podpořilo krásné, téměř letní počasí. Sportovalo se na více než deseti místech v Praze. Na programu byly mimo jiné i cyklo a inline vyjížďky do nedaleké Zbraslavi a Průhonic nebo 12km sjezd řeky Sázavy z Krhanic do Pikovic.

Většina z celkové třicítky sportů však byla tradičně situována do sportovního areálu Karlovy univerzity v Hostivaři. Na venkovních hřištích zápolily studentské týmy například ve fotbalu, softbalu, rugby nebo tenise. Hostivařské tělocvičny ovládli basketbalisté a hráči floorbalu. Pod vedením zkušených trenérů a cvičitelů si studenti zpevnili svalstvo v posilovně nebo při kruhovém tréninku a protáhli se v bazénu či při hodině jógy.

V nabídce bylo i několik méně známých sportů, jako je crossminton (dříve známý jako speedbadminton), slackline (chůze a balancování na speciálním popruhu) či kanjam, mezi jehož průkopníky se v České republice řadí i studenti Matfyzu. Kanjam je bezkontaktní hra s létajícím talířem určená dvoučlenným týmům. Své schopnosti v tomto sportovním odvětví předvedli na rektorském dni už po třetí Věra ŠkopkováStanislav Kučera, kteří úspěšně obhájili svá prvenství z minulých ročníků.

Matfyzáci se nenechali zahanbit ani v dalších disciplínách. Zlatou příčku v šachovém turnaji obsadil Mairov Nikita, stříbro a bronz ve stolním tenise vybojovala Věra ŠkopkováPetr Záboj. Silné matfyzácké zastoupení měl i volejbalový turnaj, který se uskutečnil ve sportovním areálu MFF UK na Albertově. Zápasu, kterému dozorovali profesionální volejbaloví rozhodčí, se zúčastnilo celkem 17 družstev, z toho devět bylo z Matfyzu. Týmy Činko a Manko (MFF + PřF) a Vichr z hor nakonec obsadily dvě první příčky.

Vítězství je jistě příjemnou satisfakcí, určitě však není tím hlavním, co studenty na Rektorský sportovní den každoročně láká. Jde především o společenskou událost, jejímž cílem je setkat se s přáteli, spolužáky i učiteli Karlovy univerzity a užít si společně radost z pohybu. Letošní ročník to jen potvrdil, když i při těch nejnapínavějších utkáních stále panovala pohodová atmosféra. A tak to konec konců při sportu má být.

Organizátorskou štafetu tentokrát převzal Ústav tělesné výchovy 2. lékařské fakulty UK. Jednotlivé sportovní disciplíny byly v režii zúčastněných fakult a jejich tělovýchovných ústavů a kateder. KTV MFF UK organizačně zaštítila celkem sedm sportů (volejbal, stolní tenis, kanjam, posilování, šachy, veslování a softbal), což bylo ze všech kateder nejvíce.

– OMK –