Virtuální ráje z Modré školy Háje

17. února 2017
Davy příznivců fantastiky se sjely do Modré školy na Hájích na každoroční oslavu fikčních světů PragoFFest. Matfyz, který se již počítá mezi festivalové stálé hosty, u toho se svým mobilním stánkem nemohl chybět.

Davy příznivců fantastiky se sjely do Modré školy na Hájích na každoroční oslavu fikčních světů PragoFFest. Matfyz, který se již počítá mezi festivalové stálé hosty, u toho se svým mobilním stánkem nemohl chybět.

Čtyřdenní akce nabídla přehršle odstínů herní zábavy od her počítačových přes RPG až po deskové či karetní hry. Místní knihovny přetékaly svazky vědecko-fantastických knih, hororů, komiksů nebo anime. A po chodbách se proháněli cosplayeři a cosplayerky. Tak nějak si můžete představit neopakovatelnou atmosféru zimní mutace veletrhu s fantazií.

„Na stánku Matfyzu se řádově vystřídalo několik set návštěvníků,“ uvedl jeden z organizátorů matfyzácké části Cyril Brom. „Obecně platí, že scéna fantasy je našim studentům blízká. Z velké většiny jsou návstěvníci vysokoškolsky vzdělané publikum, nejsou naivní a touží se dozvědět nové věci,“ dodává Brom.

Matfyz, který svým modulem obsadil mezipatro a dvě učebny, tu spolu s Filozofickou fakultou UK nabídl vědecký pohled na fantaskní světy. V pěti společných přednáškách naši kolegové podhalili některé z principů objevujicích se v knihách či hrách. O plachetnicích hnaných světlem, mikrovlnami i částicemi pohovořil Jaroslav Kousal z Katedry makromolekulární fyziky. V dalším svém vystoupení představil futuristickou plazmovou medicínu. Z přednášek Filozofické fakulty jsme mohli vyslechnout historický exkurz o severských ságách, které v mnohém inspirovaly žánr fantasy.

Na stánku Sci-fyzika se odehrávaly vědecké pokusy pod patronací zkušených studentů Matfyzu. K vidění byly levitující předměty a pozor, dokonce i „neviditelnost“. Informatická sekce si pak připravila expozici nazvanou Počítačové hry (nejen) od vývojářů z Matfyzu a také VR Playground by MFF UK, minipřehlídku technologických vychytávek pro virtuální realitu jako HTC Vive, Oculus Rift, Microsoft Kinect nebo Google Cardboard.

Z předešlých let:

– OMK –