Jeden den s fyzikou 2016

16. února 2016
Jeden den s fyzikou i v letošním roce splnil, co slíbil. Předvedl jednodušší i složitější triky, které fyzika umí, a ukázal středoškolákům, jakým směrem se mohou po maturitě vydat.

Jeden den s fyzikou i v letošním roce splnil, co slíbil. Předvedl jednodušší i složitější triky, které fyzika umí, a ukázal středoškolákům, jakým směrem se mohou po maturitě vydat.

Jednou z velkých výhod Jednoho dne s fyzikou je, že si každý návštěvník může poskládat program akce podle toho, jak se mu to nejlépe hodí a jaké téma ho nejvíc zajímá. Přednášky a exkurze každoročně pokrývají prakticky celou šíři fyzikálního poznání od fyziky mikrosvěta přes třaskavé a živelné pokusy až po fyziku planet a galaxií.

Posluchače přednášek neodradily ani odborné termíny, které se v (byť popularizačních) přednáškách mnohdy objevily. Dotazy směřující od přednášejících k publiku byly vždy po kratším či delším přemýšlivém tichu zodpovězeny a za projevené znalosti fyzikálních zákonistostí by se často nemusel stydět ani posluchač prvního ročníku obecné či aplikované fyziky na vysoké škole.

Jeden den s fyzikou mimo jiné dokazuje, že fyzika nemusí být jen seriózní a váženou vědou, ale že si ze sebe umí udělat legraci. Proto byly i letos k vidění pokusy, které spíše než svojí praktičností zaujaly nápaditostí a často i kuriozním provedením. K takovým pokusům patřila i Ochutnávka specialit z fyzikální kuchyně Zdeňka Drozda a Terezy Bártlové. „Naši show jsme pojali jako takové fyzikální vaření. Ukazovali jsme různé – někdo by možná řekl trochu praštěné – způsoby, jak například ohřát párek nebo okurku tím, že jsme do párku (okurky) strčili dva dráty a zapojili je přímo k zásuvce. Dále jsme v kapalném dusíku při teplotě –196 °C vařili vajíčko a rajče, zatloukali jsme gumový hřebík banánem – poté, co jsme obojí zmrazili kapalným dusíkem,“ přibližuje „vaření“ Zdeněk Drozd z katedry didaktiky fyziky MFF UK. „Nakonec jsme připravili koktejl, do něhož jsme si nalouskali ořechy na břiše figurantky. Tento pokus jsme ostatně už předváděli při loňském představování knížky Rande s Fyzikou, nyní jsme ho však ještě vylepšili tím, že jsem stejným způsobem rozlouskl i ořech kokosový, což byla premiéra,“ doplňuje.

Oslovila vás fyzika a chcete jí porozumět hlouběji? Přihlášku na bakalářské studium můžete podávat do 31. března 2016.

– OMK –