Roboti obsadili Kongresové centrum

17. června 2015
Robotický den je obecně nejen soutěžním kláním, ale také přehlídkou nejrůzněji smontovaných robotů a místem, kde se nadšenci do robotiky jednou ročně setkají. V neděli 14. června proběhl jeho dvanáctý ročník.

Robotický den je obecně nejen soutěžním kláním, ale také přehlídkou nejrůzněji smontovaných robotů a místem, kde se nadšenci do robotiky jednou ročně setkají. V neděli 14. června proběhl jeho dvanáctý ročník.

Robotický den 2015 charakterizovala v sestupném pořadí tato čísla: 154, 93, 65, 8 a dvakrát 7. Mezi lidmi, kteří se v průběhu dne alespoň na chvíli přišli do Kongresového centra podívat, se pohybovalo celkem 154 soutěžících s 93 roboty. Nejstaršímu soutěžícímu bylo 65 let a nejmladšímu členovi klání, které zahrnovalo 8 kategorií, bylo 7 roků, a soutěžící se do Prahy sjeli z celkem 7 zemí. Tyto cifry krásně ilustrují fakt, že pro Robotický den neexistuje omezení v podobě věku. Důležitý je pouze zápal pro věc, chuť sdílet nové poznatky a vzájemná inspirace.

Při pozornějším pohledu do reje dětí, dospělých a robotů bylo i na letošním ročníku možno spatřit různé unikáty. Například malého robůtka, který umí jezdit po tabletu a dokáže na jeho displeji rozpoznat, co má dělat. Jeho autorem je student informatiky Ondřej Staněk. Ozobot, jak se jeho robot nazývá, se vejde do dlaně a úspěšně se vyrábí ke komerčnímu, hlavně tedy zábavnému a výukovému použití. Pozornost poutal také robotický manipulátor UR5, který umožňuje automatizovat opakované a nebezpečné úkoly se zatížením do 5 kg. UR5 může bezpečně pracovat společně s lidmi a jeho velkou předností je všestranné využití, najde totiž uplatnění v potravinářství, farmacii, automobilovém průmyslu a v mnoha dalších oborech.

Reportáž z Robotického dne na ČT 24

Novinkou letošního roku byla soutěž Free style (Volná jízda). Se svým robotem se do ní mohl zapojit každý, stačilo přinést vlastní výtvor a ukázat, co robot umí. V této volné disciplíně se předvedlo celkem 8 robotů netypické konstrukce a diváci v celodenní aknetě vybírali toho nejzajímavějšího. Nejvíce je zaujal robot Artík, který se nápadně podobal robotovi ze známého filmu Číslo 5 žije, takže po zásluze získal v této nové soutěži první místo a diplom. Robot Artík si ho při vyhlášení výsledků přišel sám vyzvednout a také za něj moderátorovi do mikrofonu slušně poděkoval.

Reportáž z Robotického dne 2015 (iDnes.cz)

Vývoj robotů je poháněn touhou po inovacích, a proto ani organizátoři akce po úspěšném dvanáctém ročníku neusnuli na vavřínech a už nyní chystají vylepšení na příští rok. „Dohodli jsme se s autory robotického simulátoru Webots na vytvoření virtuální soutěže (robot se bude „stavět“ v počítači v simulátoru, takže není potřeba kupovat součástky) a jednáme o další spolupráci na mezinárodní úrovni s organizátory jiných soutěží,“ přibližuje dr. David Obdržálek, hlavní iniciátor Robotického dne. „Dále plánujeme podzimní workshop pro začátečníky a v průběhu celého roku sérii soutěží a jednotlivých tematicky zaměřených bloků přednášek,“ popisuje dr. Obdržálek směr, kterými se budou robotické aktivity budou nadále ubírat.

Kompletní výsledky soutěží z 12. ročníku najdete v nejbližsích dnech na webu Robotického dne, kde se také budou objevovat novinky a informace o chystaných akcích.

Robotický den by nebylo možné zrealizovat bez podpory téměř padesátky dobrovolníků a také bez sponzorů a partnerů, kterými letos byly společnosti Be3D, Diametral, Dopravní podnik hlavního města Prahy, Hobbyrobot.cz, Kongresové centrum Praha, PiKRON, Postav Robota, realPad a Valeo.

Těšíme se na roboty i návštěvníky opět za rok.

- OMK -