Rande s fyzikou na Světě knihy

19. května 2015
Schůzku si dali všichni, kteří za to mohou. Kniha tří autorů, z nichž dva jsou z Matfyzu, zve na netradiční Rande s Fyzikou.

Schůzku si dali všichni, kteří za to mohou. Kniha tří autorů, z nichž dva jsou z Matfyzu, zve na netradiční Rande s Fyzikou.

Ještě před slavnostním křtem se prodaly stovky výtisků. Existuje reálná šance, že se kniha stane bestselerem ve svém oboru. Autoři z Matfyzu, doc. Zdeněk Drozd a dr. Martin Vlach, totiž dokázali přiblížit základní principy mechaniky naprosto netradičně a lákavě. Dynamické a vtipné vyprávění je pak dílem třetího z autorů, zkušeného scénáristy Radka Šofra.

Hlavní program křtu Rande s fyzikou proběhl v sobotu v režii České televize, v jejíž edici kniha vychází. Už dříve totiž ČT vysílala stejnojmenný seriál, který je pro knihu východiskem. Zmínění autoři si už v průběhu natáčení ověřili tvůrčí postupy, které pak v knize ještě zhodnotili. Natáčení bylo pro účinkující často také nečekaným dobrodružstvím. „Rande s fyzikou pro mě bylo takovou agenturou na zážitky,“ svěřila se divákům na sobotním křtu moderátorka televizního Rande Klára Hajdinová, která vystupuje i v knize. Díky seriálu si totiž vyzkoušela mnoho praktických ukázek různých fyzikálních zákonitostí na vlastní kůži. V leteckém simulátoru volného pádu například zažila skydiving, který se velmi blízce podobá pocitům při volném pádu.

Aby si čtenáři dokázali lépe představit nejrůznější fyzikální principy, které knížka popisuje, autoři ji inovativně propojili s videy ze seriálu. Provedli to s pomocí QR kódů, které odkazují na více než 40 krátkých videí ilustrujících popisovanou látku.

Stejně tak byl ozvláštněn praktickými ukázkami pokusů i sobotní křest. Spoluautor doc. Drozd vstoupil do role fakíra a přímo na pódiu demonstroval, jak může lidské tělo odolávat bolesti způsobené mechanickým tlakem. Pokus, kterému publikum přihlíželo se zatajeným dechem, naštěstí dopadl dobře.

Po ukončení besedy o knize následoval samotný křest, kterého se zúčastnili také tři patroni knihy. Jsou jimi Mgr. Alena Zárybnická, česká meteoroložka a absolventka MFF UK, prof. Jan Kratochvíl, děkan MFF UK, a Ing. Václav Kubata, ředitel Nadace Depositum Bonum. Nadace podporuje vzdělávání v oblasti přírodovědných a technických oborů, čímž chce mimo jiné přispívat ke zvyšování konkurenceschopnosti České republiky.

Ukázka z páteční diskuse s autory knihy a seriálu

Už v pátek se mohli zájemci na veletrhu setkat s autory na neformálním setkání v sále audiovize holešovického výstaviště. V odlehčeném duchu se tu probírala především tvůrčí muka, která nezbytně předcházela vzniku úspěšného titulu. Došlo však i na vážnější otázky, třeba na současné problémy přírodovědného vzdělávání nebo multimediální přesah publikace. Na závěr i tady popřáli autoři knize hodně spokojených čtenářů.

Přání spojená s knihou Rande s Fyzikou se plní. Fakultní veřejnost si knihu může zakoupit za zvýhodněnou cenu ve vydavatelství MatfyzPress.

- OMK -

Pátek


Sobota