Studenti matematiky uspěli v Ostravě

27. dubna 2014
Studenti vysokých škol se utkali začátkem dubna na půdě Ostravské univerzity v mezinárodní matematické soutěži Vojtěch Jarník Mathematical International Competition. Mezi úspěšnými řešiteli byli také studenti MFF UK.

Studenti vysokých škol se utkali začátkem dubna na půdě Ostravské univerzity v mezinárodní matematické soutěži Vojtěch Jarník Mathematical International Competition. Mezi úspěšnými řešiteli byli také studenti MFF UK.

Do soutěže, která je nejstarší svého druhu v Evropské unii, se letos přihlásili vysokoškolští studenti matematiky a příbuzných oborů ze šestnácti zemí. Jejich úkolem bylo v časovém limitu čtyř hodin vyřešit čtyři matematické úlohy. Soutěž je mezinárodní a konkurence byla jako každoročně velká.

Letošního dvacátého čtvrtého ročníku se zúčastnilo více než 150 studentů, kteří přijeli z 32 univerzit celé Evropy. Na předních pozicích Kategorie I, která je určena studentům prvních a druhých ročníků bakalářských programů, i Kategorie II pro starší studenty se umístili zástupci MFF UK.

Kategorie I:
2. místo Štěpán Šimsa, 1. ročník bakalářského oboru Obecná informatika,
9. místo Ondřej Bartoš, 2. ročník bakalářského oboru Obecná matematika.

Kategorie II:
2. místo Miroslav Olšák, 1. ročník magisterského oboru Matematické struktury,
11. místo Josef Tkadlec, 2. ročník magisterského oboru Matematické struktury.

Zadání příkladů si můžete prohlédnout zde a třeba si i vyzkoušet, zda byste při jejich řešení uspěli.

Soutěži předcházela přednáška The Magic of Numbers: From Great Discoveries to Applications, kterou vedl prof. Michal Křížek. Hovořil o zajímavostech z oboru přirozených čísel a o jejich aplikaci v teorii grafů, geometrii, kryptografii nebo zpracování obrazu.

Všem studentům, kteří se soutěže zúčastnili, gratulujeme.

Kompletní výsledky najdete na stránkách soutěže.)

- OMK -