Jeden den s fyzikou 2014

7. února 2014
Technicky zaměření studenti z celé republiky se ve čtvrtek sjeli na fyzikální akci pořádanou Matematicko-fyzikální fakultou nazvanou Jeden den s fyzikou.

Technicky zaměření studenti z celé republiky se ve čtvrtek sjeli na fyzikální akci pořádanou Matematicko-fyzikální fakultou nazvanou Jeden den s fyzikou. Den plný přednášek a praktických ukázek přilákal jen na Karlov 650 studentů středních škol. Program pokračoval v areálu Troja.

Program byl rozmanitý jako každý rok. V aule na Karlově se konala hojně navštívená přednáška s titulem Velká fyzikální podívaná aneb pokusy, které hned tak neuvidíte. K navštívení byly také specializované přednášky, které daly nahlédnout návštěvníkům, jak fungují smysly ve vědeckém světě – Hudba ušima fyzika a Barevné počítání aneb Jak ošálit lidské oko (a mozek).

Po celé dopoledne i odpoledne bylo možné podívat se do laboratoří a pracovišť, kam se běžně návštěvníci nedostanou a vyslechnout si malou přesto výživnou instruktáž či položit dotaz. V Troje se tak naskytlo spoustu možností podívat se na skrytá zajímavá místa v atypickém architektonickém areálu. Studenti si mohli prohlédnout kryopavilon, podzemní laboratoř na infračervené měření, lasery na měření mikromolekul a mnoho dalšího.

Návštěvnost série informačních dnů Matematicko-fyzikální fakulty, která umožňuje poodtáhnout oponu vědeckých pracovišť na akademické půdě dokazuje, že o vědu v tomto pojetí je stran mladé veřejnosti zájem.

- OMK -