Nestárnoucí Jeden den s fyzikou

17. února 2017
Studenti a příznivci fyziky včera zaplnili posluchárny Matfyzu. Tradiční Jeden den s fyzikou opět přilákal stovky návštěvníků a dokázal, že akce probíhající po celá desetiletí opravdu nestárne.

Studenti a příznivci fyziky včera zaplnili posluchárny Matfyzu. Tradiční Jeden den s fyzikou opět přilákal stovky návštěvníků a dokázal, že akce probíhající po celá desetiletí opravdu nestárne.

Další z oblíbených popularizačních akcí Matfyzu přilákala na Karlov a do trojského areálu více než 600 návštěvníků z řad středoškoláků, žáků základních škol i široké veřejnosti. Mnozí přitom návštěvu pojali jako obhlídku „ringu“, ve kterém budou následující den soupeřit o titul vítěze FYKOSího Fyziklání. „Zítra se chystáme na FYKOSí soutěž, tak jsme předtím zašli i na Jeden s fyzikou, abychom viděli, jak to tu vypadá,“ potvrdil student gymnázia ve Šternberku.

Jeden den s fyzikou nabídl celkem 16 tematických přednášek a 26 exkurzí. Ty se během dopoledne a části odpoledne několikrát zopakovaly tak, aby návštěvníkům ze zajímavého programu nic neuniklo. A že bylo z čeho vybírat.

Mezi spolehlivé taháky se opakovaně řadí přednáška dr. Tomáše Kekuleho a dr. Petra Zinburga. O přednášku v tom pravém slova smyslu však nejde. V programu Fyzikální pokusy známé i neznámé zastávají hlavní roli smysly a vjemy vizuální, popřípadě sluchové nebo čichové. Oblíbené fyzikální „divadlo“ nezklamalo ani letos. Na otázku „Co se vám líbilo nejvíce?“ totiž studenti svorně odpovídali, že právě „pokusy“. Průběh přednášky v asi 20krát zrychlené podobě přibližuje časosběrné video pořízené prof. Valentou.

Až po strop, dalo by se říct, zaplnilo posluchárnu M1 vystoupení prof. Luboše Picka. Matematické úlohy, které skoro každý matfyzák vyřeší špatně, si nenechali ujít středoškoláci, ani „čerství a pokročilí“ matfyzáci. „Můj kamarád je v páťáku na Matfyzu, o akci mi řekl, tak jsem se sem rozhodl vypravit. Protože mě baví astrofyzika, navštívil jsem přednášku Chmury naší budoucnosti a Fyzikální pokusy, ale hodně mě zajímá i to, jaké příklady řeší matfyzáci špatně,“ uvedl s šibalským mrknutím oka směrem ke svému staršímu kamarádovi jeden z návštěvníků.

Součástí programu byly kromě přednášek také exkurze na vědecká pracoviště. Ti, kteří našli odvahu a vydali se do „katakomb“ Matfyzu, kde sídlí řada fyzikálních laboratoří, jistě nelitovali. Mohli se tak podívat například do seismické stanice a dozvědět se něco o tom, jak se zaznamenávají a analyzují zemětřesení, nebo na špičkových zařízeních spatřit detaily z mikrosvěta.

Jeden den s fyzikou ve vysílání České televize

Velkou výhodou celé akce je fakt, že v rámci dne si studenti a návštěvníci svůj program, stejně jako na filmovém nebo hudebním festivalu, sestavují sami. Je na každém, co se rozhodne navštívit nebo kterou přednášku si půjde poslechnout. To jistě ocenili i studenti Hořického gymnázia, kteří se na Matfyz vypravili se svým učitelem fyziky: „Na Jeden den s fyzikou jezdím se studenty pravidelně. Už jsem tu asi počtvrté nebo popáté za sebou. Je to skvělá akce, která ve studentech často vzbudí zájem o fyziku a do lecčeho je nakopne. Vzal jsem s sebou 11 žáků, starší studenti tu jsou možná někde taky, protože mají zítra Fyziklání,“ uvedl mezi studenty zjevně oblíbený profesor fyziky.

Další Jeden den s fyzikou proběhne zase za rok a věříme, že tradice této oblíbené akce se bude i nadále úspěšně rozvíjet.

– OMK –