ESA Summer of Code in Space 2015

23. března 2015
Evropská vesmírná agentura (ESA) vybrala již podruhé projekt výzkumného operačního systému HelenOS do svého stipendijního programu ESA Summer of Code in Space (ESA SOCIS 2015).

Evropská vesmírná agentura (ESA) vybrala již podruhé projekt výzkumného operačního systému HelenOS do svého stipendijního programu ESA Summer of Code in Space (ESA SOCIS 2015).

Stipendijní program ESA Summer of Code in Space je volně inspirovaný známějším Google Summer of Code a staví na podobných principech. Projekt podporuje vývoj open source projektů a současně umožňuje univerzitním studentům přivydělat si během léta zajímavějším způsobem než nekvalifikovanou brigádou. Každý student, který se do programu ESA SOCIS přihlásí a bude úspěšný, obdrží od ESA za svou programátorskou práci, spočívající ve vylepšování zdrojového kódu zvoleného open source projektu, odměnu ve výší 4000 EUR (podle současného kurzu téměř 110 tisíc korun).

Na rozdíl od obecněji zaměřeného Google Summer of Code se ESA SOCIS soustřeďuje speciálně na softwarové projekty, které mají potenciální využití pro výzkum vesmíru – ať už v nasazení pro pozemní řízení, anebo přímo na vesmírných lodích. Letos bylo do ESA SOCIS vybráno 23 projektů. To, že projekt HelenOS byl vybrán již podruhé, vnímáme jako velké ocenění naší dosavadní práce.

HelenOS je moderní výzkumný operační systém založený na mikrojádrové multiserverové architektuře. Na MFF UK je vyvíjen pod záštitou Katedry distribuovaných a spolehlivých systémů. Jednotlivé funkce operačního systému (včetně například ovladačů zařízení) jsou v HelenOSu implementovány jako sada nezávislých, izolovaných, ale intenzivně komunikujících procesů běžících v uživatelském režimu procesoru. Tím systém vytváří prostředí, které má mnoho výhodných vlastností, jako je flexibilita, robustnost, stabilita, bezpečnost a menší složitost jednotlivých komponent ve srovnání s tradičními operačními systémy. Těmito vlastnostmi se výborně hodí právě pro „mission-critical“ vesmírná nasazení.

Pokud studujete na univerzitě nebo vysoké škole v libovolném členském či spolupracujícím státě ESA a zajímala by vás práce na systému HelenOS s možností výdělku 4000 EUR, doporučujeme navštívit naši informační stránku.

Nejzazší termín podání studentských přihlášek byl prodloužen do 7. května 2015.

- Martin Děcký -