Náboj 2015 prorazil v šesti evropských zemích

17. března 2015
V pátek 13. března se šest matfyzáckých učeben zaplnilo středoškolskými studenty, kteří přijeli soutěžit v matematickém Náboji. Soutěž se od loňského roku opět rozrostla – o národní a celkové vítězství se utkaly týmy ze šesti zemí.

V pátek 13. března se šest matfyzáckých učeben zaplnilo středoškolskými studenty, kteří přijeli soutěžit v matematickém Náboji. Soutěž se od loňského roku opět rozrostla, o národní a celkové vítězství se utkaly týmy ze šesti zemí.

Stále populárnější matematické soutěže Náboj se letos zúčastnilo celkem 454 týmů z Česka, Slovenska, Německa, Polska, Rakouska a Maďarska. Zájem o soutěž v porovnání s loňským počtem 338 přihlášených týmů opět vzrostl.

V kategorii Junioři na republikové úrovni zvítězil tým z Gymnázia J. G. Jarkovského ve složení Ondřej Dvořák, Pavel Hudec, Adam Jirkovský, Jakub Peleška a Matěj Suchánek. Tento tým uspěl ve stejné kategorii také na mezinárodní úrovni, obsadil 2. místo za vítězným týmem z Polska. První místo v kategorii Senioři vybojoval tým ze stejného gymnázia ve složení Vojtěch Dvořák, Lukáš Janásek, Han Thi Nguyen, Vojtěch Šiman a Filip Měkota.

K účasti v Náboji žáky motivuje jak možnost soutěžit v rámci republiky i mezinárodně, tak specifická pravidla soutěže. Od matematických olympiád se Náboj liší především tím, že jde o soutěž týmovou, v níž nerozhoduje samotná znalost matematických vzorců, ale také matematické intuice.

Jako řešitelka se seznámila s Nábojem i její nynější hlavní organizátorka Martina Vaváčková. „Náboje jsem se pravidelně účastnila na gymnáziu. Ačkoliv jsme se jako škola zdaleka neumisťovali na předních příčkách, soutěž mě vždycky moc bavila. Jednalo se totiž i o společenskou událost, kde jsem měla možnost potkat kamarády z olympiád a korespondenčních seminářů,“ říká o účasti v Náboji.

Každoročně narůstající zájem o soutěžení v řešení rozmanitých matematických úloh si vyžádal určité organizační změny. Letos například poprvé probíhaly přípravy úloh mezinárodně. To znamená, že úlohy nejprve vznikaly v angličtině a až poté byly překládány do lokálních jazyků. Samotná tvorba úloh tak zabrala více času než při přípravách minulých ročníků. „Náboj se za posledních pět let fungování hodně změnil. Z původních tří soutěžních míst ve dvou zemích se stalo osm soutěžních míst v šesti zemích, počet účastníků vzrostl téměř na trojnásobek. Organizace je tak výrazně náročnější, než bývala – mnoho věcí se nyní řeší mezinárodně a mnohem více dopředu. A právě ona zahraniční spolupráce je pro nás velkou motivací,“ dodává Martina.

Letošní ročník proběhl za významného přispění Nadace RSJ a společnosti RSJ, které podporují popularizaci a posílení pozitivního obrazu matematiky. Společnost RSJ je také partnerem Nadačního fondu Neuron, který vloni ocenil osobnosti české vědy, mezi nimiž byli i zástupci MFF UK.


Mezinárodní výsledky Náboje 2014

Kategorie Junioři

  1. místo: Gimnazjum nr 24 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marynarki Wojennej RP, Legionów 27, Gdynia, PL
  2. místo: Gymnázium J. G. Jarkovského, Truhlářská 22, Praha 1, CS
  3. místo: Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, Hatvan utca 44., Debrecen, HU

Kategorie Senioři

  1. místo: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Horváth Mihály tér 8., Budapest, HU
  2. místo: XIV Liceum Ogólnokształcące im. Stanisława Staszica, Nowowiejska 37A, Warszawa, PL
  3. místo: III Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marynarki Wojennej RP, Legionów 27, Gdynia, PL

Kompletní výsledky letošního Náboje spolu se zadáním soutěžních úloh najdete na webových stránkách soutěže.

- OMK -

Karlov

(foto: Svoboda)

Malá Strana

(foto: Pavel Veselý)