FYKOSí Fyziklání 2015

26. února 2015
Letos se konal již 9. ročník soutěže FYKOSí Fyziklání. Jedná se o fyzikální soutěž pro týmy středoškoláků, které se účastní týmy z celé České republiky.

Letos se konal již 9. ročník soutěže FYKOSí Fyziklání. Jedná se o fyzikální soutěž pro týmy středoškoláků, které se účastní týmy z celé České republiky.

Každý tým se v časovém limitu pokouší vyřešit co největší počet různých zajímavých fyzikálních úloh, za které dostanou body podle počtu pokusů, na pokolikáté se jim povedlo úlohu vyřešit. Soutěž připravují vysokoškolští studenti – organizátoři FYKOSu (Fyzikálního korespondenčního semináře) pod záštitou MFF UK a je spoluvyhlašována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Soutěžit se začalo v 10:20 dne 13. 2. 2015. Celkový počet 81 týmů plně obsadil obě budovy Matfyzu v ulici Ke Karlovu. Týmy byly rozřazeny do několika kategorií podle věku účastníků.

Kategorii nejstarších (A) dominovaly slovenské týmy. Na prvním místě se umístil tým “Nebolo to tesne” z Gymnázia Jura Hronca v Bratislavě. Na druhém místě se v této kategorii umístil již tradičně úspěšný tým “Fyzici GVBN” z Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi, který loni vyhrál kategorii B a předloni kategorii C. Třetí místo obsadili “Sprinteři 27” z pelhřimovského gymnázia.

Kategorii B vyhrál tým “Gymtri” z gymnázia v Třinci a kategorii C “Kepleráci” z pražského Gymnázia Jana Keplera. Tým Kepleráci by ovšem s náskokem 20 bodů (což jsou 4 úlohy vyřešené správně na první pokus) vyhrál i v kategorii C, což si zaslouží velký obdiv.

Pro medailisty byly i letos připraveny hodnotné ceny. Mezi jinými si odnesli deskové hry a literaturu s fyzikální tématikou. Výherci také získali předplatné Československého časopisu pro fyziku, který je mediálním partnerem. FYKOSího Fyziklání.

- Tomáš Bárta -