Albeř: Nová generace

5. září 2014
Ačkoliv počasí nebylo k prvnímu turnusu budoucích informatiků a finančních matematiků zrovna přívětivé, na náladě jim to neubralo a s vervou se pustili do seznamování s Matfyzem.

Ačkoliv počasí nebylo k prvnímu turnusu budoucích informatiků a finančních matematiků zrovna přívětivé, na náladě jim to neubralo a s vervou se pustili do seznamování s Matfyzem.

Albeř je tradičním místem úvodních soustředění MFF UK. Dvě louky, několik chatek a desítky stanů. Poslední srpnovou neděli zaplnil prostor první turnus budoucích studentů, kteří si z nabídky fakulty zvolili informatiku nebo finanční matematiku. Rozmarná Albeř je uvítala nekončícím deštěm a přívalem hub.

Nepříznivé počasí však plánovaný program nezmařilo. Všudypřítomnému vlhku odolala také výpočetní technika, takže zápis ke studiu proběhl bez větších komplikací. A tím se naplnil jeden z hlavních cílů soustředění. Účastníci studijního zájezdu se stali novými studenty Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Další dny pobytu zabraly v duchu tradice různé informační bloky, testování znalostí i sportovních dovedností. Úterní večerní beseda s děkanem fakulty prof. Janem Kratochvílem se pro příval dotazů trochu protáhla, přívaly nepříznivého počasí pro změnu směřovaly ke konci. Za venkovního lehkého mrholení hrála do pozdně letní noci kapela Humbuk. Pak návrat do provlhlých stanů.

Brzké středeční ráno bylo sice ještě chladné, ale přesto přivedlo k rybníku Osika zástup plavců. V rámci každoroční soutěže odvahy se pustili do ledové vody a alespoň jednou v průběhu svého pobytu zvítězili nad profesorským sborem. Všichni, kteří se to ráno odvážili do plavek, také přihlíželi, jak děkan plnil výzvu The ALS Ice Bucket Challenge.

Ve středu první turnus vyklidil stany, které začaly ochotně schnout. Vodní dopping z nebes ustal. Ještě závěrečné shromáždění, vyhlášení vítězů jednotlivých testů a soutěží. Hlasitým „Nazdar!“ se studenti s Albeří rozloučili.

Matematikové přijíždějí

Pro jedny konec, pro druhé začátek. Výměnu albeřských turnusů symbolicky doprovázela razantní změna počasí. Na zápis budoucích matematiků a učitelů ve čtvrtek nesměle, skrze ještě poměrně husté mraky, pomrkávalo slunce. Bez obtíží díky tomu proběhly také tělovýchovné testy. A odpoledne, když si slunce dodalo odvahu, vyrazili někteří na výlet do nedalekého kláštera. Další se věnovali rekreačnímu sportování, například na zbrusu novém hřišti plážového volejbalu.

Na večer se chystá druhá beseda s děkanem. Humbuk zkouší v nedaleké chatce, uvidíme, jaké písničky doplní nové otázky studentů. V dalších dnech čeká matematický turnus program, který už jednou Albeří proběhl. První repríza však bude, jak všichni věříme, za mnohem příjemnějšího počasí.

-omk-