Student Matfyzu učí v ABC

15. dubna 2014
Adam Dominec připravuje pro čtenáře časopisu ABC školu grafického programu Blender. Projekt bude pokračovat několik měsíců.

Adam Dominec připravuje pro čtenáře časopisu ABC školu grafického programu Blender. Projekt bude pokračovat několik měsíců.

3D grafika zaujala Adama Domince ještě dávno před tím, než přišel na Matfyz. S grafickým programem Blender pracuje devět let a získané zkušenosti teď předává mladším v rámci školy na pokračování „Blender pro samouky“ v časopise ABC. První díl vyšel v čísle 7 na konci března 2014.

Adam zároveň studuje navazující magisterské studium informatiky, obor softwarové systémy. Podrobnosti o sobě a o softwaru nám sdělil v krátkém rozhovoru.

Proč vás baví 3D grafika?

Snažím se, ale pořád neumím moc kreslit. Zato počítač maluje náramně, ale chybí mu fantazie. Myslím, že je to výhodná spolupráce. A konkrétně 3D grafika je dobrá v tom, že se do ní dá zamaskovat spousta jiných technik, podle toho, co se zrovna hodí.

Z jakého důvodu jste zvolil program Blender?

Začal jsem s ním před lety prostě proto, že byl zadarmo. Možná mě zaujal taky tím esoterickým dojmem: neměl jsem návod, tak jsem zkoušel klikat na všechno, co mi padlo pod ruku, a program dělal zvláštní věci. Teď už bych na to neměl trpělivost, ale Blender je dneska taky o něco pochopitelnější.

Má nějaké zásadní přednosti ve srovnání s ostatními?

Asi se s každým neshodnu v tom, co je doopravdy zásadní. Ale Blender můžete spustit všude, bude vypadat vždycky stejně a jakoby mimochodem má v sobě zabudovanou většinu programů, které člověk potřebuje – totiž snad kromě webového prohlížeče. Je navíc dokonale flexibilní. Neznám jiný program, který by šlo za běhu od základů tolik přestavět.

Co může v tomto programu zvládnout i začátečník?

Jsou v něm nástroje z mnoha nesourodých oblastí, takže může být užitečný i lidem, co se 3D grafiky vůbec nechtějí dotknout. Například stříhání videa: stačí si zapamatovat pár příkazů, abyste zvládli všechno, co potřebujete. A když se pak rozhodnete do svého domácího videa vkládat nějaké digitální efekty, možnosti jsou obrovské.

K čemu Blender využíváte vy sám?

Většinou pro zábavu, občas se pustím do nějakého obrázku nebo modelu z papíru. Vcelku málokdy se najde nějaké seriózní využití, jako třeba řešení domácích úkolů.

Seriál vychází v ABC, má pro vás osobně tento časopis nějaký zvláštní význam?

Osobní význam vlastně moc ne. Vážím si jej jakožto časopisu pro české školáky, kteří jsou ještě ochotní přečíst víc než 140 znaků v kuse.

Jednoznačně si pamatuji, že mě „ábíčko“ naučilo lepit papírové modely, ale hádal bych, že mě ovlivnilo víc, i když třeba nepřímo. V článcích o technických vymoženostech a nepochopitelných zvířatech přináší inspiraci. Na druhou stranu, reklama na lego a fotky filmových postav nepřinášejí nic. A to je mi, pravda, osobně trochu líto.

Vyhovuje vám studium informatiky na MFF UK?

Je škoda, že z oblasti grafiky a zpracování obrazu nemáme předmětů více. Na druhou stranu se takhle dají stihnout vlastně všechny a není v nich čas na zbytečnosti.

Čemu se chcete po skončení školy věnovat?

Ještě nemám jasnou představu, ale zkusím to zjistit, než umřu. Docela rád bych si našel nějaké zaměstnání, které nepotřebuje počítač. Asi to bude chtít hodně pokusů a omylů.

Láká vás například odborná publicistika?

Lákají mě vcelku všechny příležitosti, kdy můžu poučovat nevinné duše, ale zrovna práce novináře nebo časopisce umí být dost stresující. Obecně bych měl dávat přednost branžím, ve kterých nemá neplnění termínů tak katastrofální následky.

Škola grafického programu Blender bude v ABC vycházet nejméně do září letošního roku. Adamu Domincovi přejeme mnoho spokojených čtenářů, kteří třeba dojdou v jeho stopách až na Matfyz.

- OMK-