Palivové články prof. Matolína

17. února 2014
Týdeník Ekonom minulý týden zveřejnil rozhovor s profesorem Vladimírem Matolínem z MFF UK, který vede přelomový fyzikální výzkum. Ten by nám v budoucnu mohl zajistit alternativní zdroj energie z palivových článků.

Týdeník Ekonom minulý týden zveřejnil rozhovor s profesorem Vladimírem Matolínem z MFF UK, který vede přelomový fyzikální výzkum. Ten by nám v budoucnu mohl zajistit alternativní zdroj energie z palivových článků.

Profesor Matolín vede mezinárodním vědecký tým, který již několik měsíců vyvíjí revoluční katalyzátor. Ten by mohl být v praxi použitý v automobilech na vodíkový pohon, anebo i v běžném životě jako nabíječka na mobilní telefon. Palivový článek totiž dokáží převádět vodík, anebo jeho sloučeniny, na elektrickou energii. Do baterie z jedné strany vstoupí vodík a na druhé straně vznikne voda a elektřina. Na svůj výzkum získal profesor Matolín prestižní granty a dosáhl na patenty v Číně i v USA.

aktuálním vydání týdeníku Ekonom dostal profesor Matolín prostor vyjádřit se nejenom k výsledkům projektu, ale také k situaci financování vědeckých projektů v u nás i v zahraničí.

Článek v plném znění

- OMK -

Z médií

Levná vodíková auta? Český nápad může přinést revoluci, Aktualne.cz

Česko se mění v zemi zaslíbenou vodíku, Ekonom

EKONOM: Levná vodíková auta? Díky českému nápadu je pokrok na obzoru, IHNED.cz